Direct je maandlasten omlaag brengen: Hypotheekrente Middeling -SFM-

hypotheek Limburg Noord-Brabant

Hypotheekrente Middeling.

Welke banken bieden Hypotheekrente Middeling wel en welke niet? Wat zijn de kosten van Hypotheekrente middeling? Wat zijn de voor en nadelen? Is de gemiddelde rente fiscaal aftrekbaar? Zijn er nog ander methodes om mijn rente kosten omlaag te brengen? Hypotheekrente middeling iets voor jou?

Wat is Hypotheekrente middeling?

Hypotheekrente middeling is een mogelijkheid om de hypotheekrente te verlagen. Heb je als doel snel je maandlasten te verlagen? Dan kan Hypotheekrente middeling een oplossing zijn. Je huidige rentetarief wordt dan gemiddeld met de actuele hypotheekrente van jou bank. Wat houd dit in? Als je, je hypotheek beëindigd, vóór de rentevast periode afloopt, moet je een boete betalen. Deze boete wordt oversluitboete genoemd. Bij Hypotheekrente middeling wordt de oversluitboete verdeeld over je nieuwe rentevast periode. Je betaald de boete dus gespreid over de nieuwe rente jaren en je hoeft niet in één keer een flink bedrag neer te leggen. Er verandert niets aan je hypotheekvorm, je krijgt alleen een lagere hypotheekrente voor een nieuwe rentevast periode.

 

Een voorbeeld van Hypotheekrente middeling aan de hand van Jan en Marjolein

De banken gebruiken verschillende methodes om hun berekening te maken. Een rekenvoorbeeld dat het meest gebruikt wordt zal ik je je hieronder laten zien:

Hypotheekrente middeling

Op dit moment betalen Jan en Marjolein 5,3 % hypotheekrente. Ze hebben nog een rentevast periode van 2 jaar.

Jan en Marjolein kiezen een nieuwe rentevast periode van 10 jaar, tegen 2,8 %

De bank vergelijkt hun oude rente tarief van 5,3 % met de actuele rente voor een 2-jarige lening, dat 2,3% bedraagt. Het renteverschil 3% loopt de bank twee jaar lang mis. Dit verschil moeten Jan en Marjolein via Hypotheekrente middeling terugbetalen.

De bank loopt dus 2 jaar x 3% (= 6%) rente mis van Jan en Marjolein. Dit bedrag wordt bovenop hun nieuwe hypotheekrente geteld. Hun nieuwe rentevaste periode duurt tien jaar, waardoor ze ieder jaar een opslag van 0,6% extra hypotheekrente betalen.

Wat wordt hun nieuwe hypotheekrente? 2,8% + 0,6% = 3,4%. Let op! Er zijn banken die nog bijkomende kosten of een extra risico-opslag rekenen. Wat is risico-opslag? Een opslag omdat je de extra rente pas later gaat terugbetalen.

Wat zijn de kosten van Hypotheekrente middeling?

Omdat je hypotheek verder niet verandert heb je geen kosten van de notaris en een taxateur! Natuurlijk zijn er wel andere kosten. Er worden kosten gerekend voor de administratie van de geldverstrekker, de hypotheekadviseur en er is een boeterente die wordt verrekend in je nieuwe rentevast periode.

Hieronder beschrijf ik hoe de kosten tot stand komen:

Boeterente: dit is een boete voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker. Een hypotheekadviseur kan je uitrekenen wat de hoogte van de renteboete is. Hij houdt rekening met de looptijd van je hypotheek, de resterende hypotheeksom en het renteverschil, Dit bedrag komt bovenop je nieuwe (lagere) rente. De hoogte is dus afhankelijk van je situatie en het berekenen is Maatwerk!

Administratieve kosten van de geldverstrekker: ongeveer 250  euro, voor het aanpassen van je hypotheek. De kosten verschillen per bank flink. Je bij Centraal Beheer Achmea en Woonfonds geen administratiekosten, terwijl die bij ING kan oplopen tot € 900.

Advieskosten: je betaalt de uren die je hypotheekadviseur voor je Hypotheekrente middeling werkt. Ben je benieuwd of Hypotheekrente middeling voor jou aantrekkelijk is? Roel van Sniekers Financieel Maatwerk kijkt gratis samen met jou naar je mogelijkheden.

Voor- en nadelen van Hypotheekrente middeling.

Een voordeel is dat je deze methode direct in je beurs zult voelen, want je maandlasten gaan direct omlaag omdat je  van een lagere hypotheekrente profiteert. Als je van zekerheid houd, profiteer je ook van een langere rentevast periode. Maar heb je nu daadwerkelijk geld bespaard? Dat is afhankelijk van de hoogte van de rente die je anders aan het einde van de rentevaste periode door je bank had aangeboden gekregen.

Heb jij een (bank)spaarhypotheek? Dan heeft rente middeling mogelijk voor jou geen financieel voordeel. Als de hypotheekrente daalt, betaal je meer spaarpremie om het eindkapitaal te halen. De vergoeding over de spaarpremie is namelijk gelijk aan de hypotheekrente.Bij de overige hypotheekvormen bepaald de hoogte van de boeterente voor het grootste deel of rente middeling voor jou aantrekkelijk is. De kosten voor de middeling moeten natuurlijk opwegen tegen de lagere hypotheekrente. Hoe korter je rentevaste periode nog loopt, hoe aantrekkelijker het gevolg van je Hypotheekrente middeling. Want er valt minder te middelen naarmate uw rentevaste periode langer duurt. Andere methode om je maandlasten omlaag te brengen zijn:

  • Oversluiten van je hypotheek
  • Risicoklasse verlagen door: extra aflossen of een taxatie laten verrichten waaruit blijkt dat je woonhuis meer waard is.

Wat is het verschil tussen Hypotheekrente middeling en oversluiten?

Bij oversluiten van je hypotheek betaal je direct de ‘oversluitboete’. Dan heb je als voordeel dat je een andere hypotheekvorm kunt afsluiten, bij een nieuwe geldverstrekker

Wat is dan het verschil met rentemiddelen? Zoals eerder geschreven, strijk je de boete uit over meerdere jaren. Daardoor is Hypotheekrente middeling vaak iets duurder dan oversluiten. Maar informeer eerst goed bij een financieel adviseur want de rekenmethodes verschillen per bank.

Wat is het verschil tussen Hypotheekrente middeling en tussentijdse renteaanpassing?

Er is geen verschil. Tussentijdse renteaanpassing is een andere naam voor dezelfde methode.

Is Hypotheekrente middeling fiscaal aftrekbaar?

De nieuwe hypotheekrente is volledig fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek, dus ook de boeterente is fiscaal aftrekbaar. Voor 1 juli 2016 bestond hier nog onduidelijkheid over en was dit voor sommige banken de reden om geen Hypotheekrente middeling aan te bieden. Vanaf 1 juli 2016 is dus besloten dat ook de boeterente, uitgesmeerd over de looptijd, fiscaal aftrekbaar is.

Welke banken bieden hypotheekrente middeling wel en welke niet?

Momenteel bieden 20 van de 36 banken in Nederland Hypotheekrente middeling aan(onder voorwaarden). Een aantal banken hebben aangegeven rente middeling in 2017 aan te bieden.

Onderstaande banken bieden Hypotheekrente middeling aan:

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantASR

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantABN AMRO

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantAegon

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantBLG

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantCentraal Beheer

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantDelta Lloyd

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantDirektbank

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantFlorius

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantING

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantMoneYou

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantMerius

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantNationale Nederlanden

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantNIBC

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantObvion

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantRabobank

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantRegiobank

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantSNS

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantVan Lanschot

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantWestland Utrecht

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantWoonfonds hypotheken

Onderstaande banken gaan in 2017 Hypotheekrente middeling aanbieden:

Uit navraag van FX.nl blijkt dat Munt Hypotheken in 2017 rente middeling gaat aanbieden. Ook BijBouwe wil in de toekomst rente middeling voor klanten mogelijk maken, maar noemt geen termijn.

Bij onderstaande banken is Hypotheekrente middeling (nog) niet mogelijk:

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantTriodos Hypotheken

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantVenn Hypotheken

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantTellius

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantSyntrus Achmea

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantReaal (DBV hypotheek)

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantLloyds Bank

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantIQwoon

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantHypotrust

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantConservatrix

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantBNP Paribas

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantBank of Scotland

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantAttens

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantArgenta

Financieel Adviseur Limburg - Noord BrabantAllianz

Hoe vraag je Hypotheekrente middeling aan?

Hypotheekrente middeling is maatwerk en wordt aangevraagd via een schriftelijk verzoek aan de bank.

Ben je nieuwsgierig of Hypotheekrente middeling voor jou voordelig is? Roel van Sniekers Financieel Maatwerk kijkt GRATIS met jou naar jou mogelijkheden.

Bel of App: 06-50228307

Mail: info@sniekersfinancieelmaatwerk.n

Of vul het contactformulier op deze website in.

Gedrevenheid, Maatwerk en 24-7 service voor jou, is ons motto!

Product: Hypotheek